38000815 Bibliotekar tilstede 8-15.30 bibvag@vaf.no

Eldorado(2014) av Laurent Gaude

Salvatore Piracci er kommandant på en fregatt som patruljerer farvannet foran Lampedusa, en av inngangene til det forjettede land. Han stopper utallige båter med levende, døde og halvdøde flyktninger, og bidrar til at de desperate og hjelpeløse menneskene blir sendt i retur til Afrika. Så en dag skjer det noe som får ham til å stille spørsmål ved legitimiteten av sitt eget arbeid. Han møter blikket til en kvinne som har mistet alt, og ønsker hevn. Styrken, raseriet og besluttsomheten i kvinnens blikk forandrer livet hans. Laurent Gaudé er blant Frankrikes mest populære forfattere.

Låne på skolebiblioteket? Låne som e-bok?

 

 

De tapte sjelers land(2014) av Nadifa Mohamed

Somalia 1988. Ni år gamle Deqo er født i en flyktningleir, men lar seg lokke til byen av et løfte om et par sko. Kawsar er enke, og overlever så vidt på den lille kjøkkenhagen sin. Nå ligger hun til sengs etter å ha blitt mishandlet på politistasjonen. Filsan er en ung kvinnelig soldat som har flyttet fra Mogadishu for å slå ned på det begynnende opprøret nord i landet. De tre kvinnenes liv og skjebner vikles sammen idet landet slites i stykker av borgerkrig.

Låne på skolebiblioteket?

 

 

Mottaket (2014) av Nathan Haddis Mogo

«Mottaket» beskriver en asylsøkers opphold på et flyktningmottak i Nord-Norge. Her møter vi Kongo, Cliff og andre unge menn som sliter med mørke og vanskelige følelser og tanker. Den dypt frustrerende situasjonen asylsøkerne er i fører igjen til eksplosive og voldsomme reaksjoner og handlinger. Nathan Haddis Mogos er opprinnelig fra Etiopia, og har selv bodd nesten to år på et asylmottak i Harstad. Dette er hans første roman.

Låne på skolebiblioteket?

 

 

 

Ikke si at du er redd(2015) av Guiseppe Catozzella

Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia. Det er krig i landet, og den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab er i ferd med å vokse seg sterk. Men Samia vil bare én ting: Hun vil løpe. Hun vil løpe for å vinne, hun vil løpe for landet sitt og for friheten – og ingen ting kan stoppe henne. Med hjelp av vennen Ali, som tar på seg jobben som trener, vinner hun snart alt av løp hun deltar i, og kommer stadig nærmere målet: Å delta i OL i Bejing i 2008, og deretter OL i London i 2012. Men når al-Shabaab tar over makten, blir selv det å trene nesten umulig. Samia kan bare løpe etter mørkets frambrudd, kledd i heldekkende burka. Krigen rykker stadig nærmere familien og alt hun bryr seg om. Kan hun bli værende i hjemlandet hun elsker, eller er også hun nødt til å legge ut på Reisen, for å nå friheten i Europa? I denne sterke og gripende dokumentarromanen får vi historien om Samia Yusuf Omar, OL-håpet fra Somalia som deltok i OL i Beijing, for så å miste livet som båtflyktning mellom Afrika og Italia før OL i London i 2012. Det er samtidig historien om hvordan drømmen om et liv i frihet og verdighet driver hundretusenvis av mennesker til å risikere livet på flukt til Europa hvert år.

Låne på skolebiblioteket?

 

Simon Strangers triologi:

Barsakh(2009)

Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp. Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes.

Låne på skolebiblioteket?

 

 

Verdensredderne(2012)

Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh. Verdensredderne handler om mennesker som lever på bunnen av samfunnet, og om en gruppe norske ungdommer som vil gjøre noe med det.

Låne på skolebiblioteket? Låne som e-bok?

 

 

De som ikke finnes(2014)

Overalt lever papirløse mennesker, de som ikke finnes. Samuel fra Ghana vet hva det vil si å ofre alt i håp om et nytt og bedre liv i Europa, da han flyktet til Gran Canaria. Den gangen forsøkte norske Emilie å hjelpe. Til slutt ble Samuel likevel funnet og tvangsreturnert. Det siste han fikk av Emilie, var en lapp med adressen hennes. Nå står han utenfor huset hennes i Bærum. Bak seg har han opplevelser ingen i dette landet vet noe om. Med den tredje og siste boka om Emilie har Simon Stranger skrevet en aktuell, medrivende og politisk ungdomsroman.

Låne på skolebiblioteket? Låne som e-bok?

 

 

Kryssild: Mitt liv som flyktning Burundi – Tanzania – Norge (2009) av John B. Ngendakurio

Utgitt i samarbeid med Leser søker bok. Lettlest. Dette er historien om John Bosco Ngendakurio. Han overlever så vidt folkemordet i Burundi i 1993 og klarer året etter å flykte til Tanzania. I 2003 kommer han til Norge som FN-flyktning og i dag bor han med kone og barn på Vestlandet. Med denne boken ønsker han å vise hvor tøft det er å være flyktning, å miste sitt land og alt man er glad i.

Låne på skolebiblioteket?

 

 

 

Flere boktips:

Fem boktips om flyktningkatastrofen fra NRK

7 gode bøker om å være flyktning fra NRK

Fag og tall: Flyktningeregnskapet 2015

Translate »